Hamertenen

Wat is het?
Hamertenen zijn tenen, waarvan de gewrichtjes gebogen zijn. De reden hiervan is meestal een dysbalans tussen de buigspieren en strekspieren van de tenen. Dit ontstaat bijv. door verkeerde schoenen, gewrichtsontstekingen, afwijkende voetstand met afwijkend looppatroon, breuk, etc.

 Er zijn twee typen hamertenen, gebaseerd op de beweging in de gewrichten, te weten:

– flexibele
– rigide (stijf)

Een flexibele hamerteen is er een met flexibele teengewrichten die met behulp van de vingers te strekken zijn. Doorgaans zijn flexibele hamertenen minder pijnlijk dan rigide. De rigide hamerteen is dus niet met de vingers te strekken. De rigide hamerteen kan erg pijnlijk zijn en het loopvermogen ernstig beperken. Op de hamertenen ontstaan vaak pijnlijke likdoorns (eksterogen), doordat ze tegen de schoen drukken en schuren. De hamertenen zorgen ook voor meer druk onder de voorvoet, waardoor deze overbelast kan raken. Likdoorns die op de hamertenen ontstaan kunnen door een gediplomeerd pedicure verwijderd worden. Blijken deze likdoorns snel weer terug te komen, dan kan de podotherapeut hier oplossingen voor bieden.
hamerteenPodotherapie
De oplossing is afhankelijk van het soort hamerteen. Flexibele hamertenen kunnen vaak goed behandeld worden met een soepele orthese van siliconen. Deze orthese zorgt ervoor dat de tenen gestrekt worden. Therapie van een rigide hamerteen is meestal meer gericht op protectie (= bescherming). Een strekkend effect is moeilijk te bereiken, dus het doel zal dan zijn protectie en behoud van de huidige stand.

Pijnlijke voorvoeten als gevolg van hamertenen kunnen behandeld worden met een orthese of met een druk ontlastende podotherapeutische inlegzool. Soms is het nodig om een hamerteen te opereren. Operaties vinden plaats in het ziekenhuis.

Orthese Podotherapie Reggestreek Rijssen