Knieklachten bij kinderen (meidenknie)
 Retro patellaire chondropathie (RPCP)

Wat is het?
Het patellofemoraal pijnsyndroom / retro patellaire chondropathie (RPCP) is een aandoening welke zich uit in pijn in (soms beide) knieën. Retropatellaire chondropathie is een aandoening van de knie, waarbij het kraakbeen aan de achterzijde van de patella (knieschijf) of het kraakbeen van de onderkant van het dijbeen geïrriteerd is. Een andere naam voor deze aandoening is ‘meisjesknie’, omdat dit dikwijls voorkomt bij jonge meisjes in de pubertijd. In de pubertijd is het kraakbeen in de knie door hormonen weker dan bij volwassenen, waardoor dit eerder geïrriteerd raakt.Ontstaan
Een oorzaak van retro patellaire chondropathie (RPCP) is, dat de knieschijf niet goed ‘glijdt’ in de groeve van het bovenbeen waardoor pijnklachten ontstaan. Wanneer de druk groter wordt, bijvoorbeeld bij afstappen van een verhoging of trap, dan zal de pijn meer aanwezig zijn. Ook kunnen er op den duur slotklachten ontstaan en kan er sprake zijn van ‘knakken’ (crepitaties). Wanneer uw kind klaagt over pijn onder de knieschijf, kan er sprake zijn van patellofemoraal pijnsyndroom / retro patellaire chondropathie.Symptomen
Bij het patellofemoraal pijnsyndroom /  retro patellaire chondropathie heeft uw kind voornamelijk pijn aan of rond de knieschijf. Meestal zijn er maar klachten aan één knie, soms aan beide.

De pijn verergerd bij:
– lang zitten met gebogen knieën;
– hurken
– knielen
– traplopen
– sporten
– fietsen (met tegenwind)

De pijn wordt weer minder:
– bij rust
– als de knie wordt gestrekt

Algemene symptomen:
– De knie kan stijf aanvoelen
– De knie kan dik zijn
– Bij traplopen kun uw kind een wankel gevoel in de knie hebben (instabiliteit)Podotherapie
 De podotherapeut kan tijdens het onderzoek de stand en afwikkeling van de voet, enkel en knie controleren. Wanneer tijdens het lopen de enkel te veel naar binnen knikt (overproneert) heeft dit effect op de knie. De knie zal daardoor meer naar binnen draaien (endoroteren). De zogenoemde Q-hoek wordt dan groter. De Q-hoek is de hoek waaronder het onderbeen aankomt op het bovenbeen. Hierdoor trekken de spieren en pezen in een verkeerde richting aan de knieschijf waardoor deze niet meer goed spoort in de groeve en er pijnklachten ontstaan. Doordat meisjes vaak een breder bekken hebben dan jongens, is de Q-hoek vaak groter bij meisjes dan bij jongens. Om die reden wordt de klacht meer bij meisjes dan bij jongens gezien.

Q-hoek knie Podotherapie Reggestreek Rijssen
De podotherapeut kan dan de voetstand of voetafwikkeling corrigeren met behulp van podotherapeutische zolen en/of uw kind een juist schoenadvies geven. Vaak werkt de podotherapeut bij deze klachten samen met de fysiotherapeut die de bovenbeenspieren (M. quadriceps) zal trainen.