Wat is Medical Taping?

Medical taping van de voet en benen is een techniek die door steeds meer podotherapeuten wordt toegepast.
De basis van het Medical Taping Concept werd in de jaren zeventig gelegd in Japan en Korea, waar destijds tapemethodes ontwikkeld werden vanuit de gedachte dat beweging en spieractiviteit essentieel is om gezondheid te behouden of te herstellen.

De achterliggende gedachte is, dat spieren niet alleen nodig zijn voor beweging maar daarnaast ook bepalend zijn voor bijvoorbeeld de bloed- en lymfecirculatie en de lichaamstemperatuur. Als spieren niet goed functioneren, kan dat dus resulteren in een scala van klachten en aandoeningen.

Er werden diverse elastische tape soorten ontwikkeld die de spieren in hun functie konden ondersteunen, zonder daarbij de beweging te beperken.
Door aangedane spieren op de juiste manier te tapen, wordt het lichaamseigen herstel proces geactiveerd. In de tijd dat deze methode ontwikkeld werd bleek al snel dat het toepassingsgebied veel ruimer was dan alleen het behandelen van spieren.
De liftende werking van de tape geeft namelijk een onmiddellijke drukvermindering, waardoor de bloedcirculatie en de lymfeafvoer weer worden hersteld.
Tevens neemt de druk op de pijnreceptoren af waardoor de pijn vermindert.
Het principe is: Activeren in plaats van fixeren met daarbij behoud van de volledige functionaliteit van de spieren.
Podotherapeuten die deze techniek toepassen hebben de post-hbo cursus ‘Medical taping voor podotherapeuten’ gevolgd.
Wanneer Medical Taping?

Medical taping kan binnen de podotherapie toegepast worden bij o.a.:

• Fasciitis plantaris (hielspoor)
• Shin Splints / Mediaal Tibiaal Stress Syndroom (scheenbeenvliesontsteking)
• Achillespeesklachten
• Kuitklachten

Soms volstaat alleen Medical Taping. Andere keren wordt Medical Taping als ondersteunende therapie gebruikt naast bijvoorbeeld podotherapeutische zolen of als ondersteunende therapie bij Dry Needling.