Orthese bij teenklachten

Wat is het?
Hamertenen, klauwtenen en tenen die scheef staan en klachten geven (in de schoenen) kunnen vaak behandeld worden met een orthese. Een orthese is een teenstukje van siliconen wat met de hand gemaakt wordt waardoor deze precies passend op uw voet gemaakt wordt.
Bij het ontbreken van één of meerdere tenen (bijvoorbeeld na amputatie) kan met een prothese de ruimte in de schoen opgevuld worden zodat de stand van de tenen niet veranderd.Wanneer kan een orthese helpen bij pijnklachten?
Een orthese kan uitkomst bieden bij drukplekken tussen of op de tenen. Vaak is dit het gevolg van een afwijkende stand van de tenen. Denk hierbij aan klauwtenen, hamertenen of tenen welke over elkaar heen kruipen waardoor bijvoorbeeld de nagel in de huid prikt.

Standsafwijkingen Teen Hamerteen Klauwteen Malletteen Podotherapie Reggestreek RijssenVerschillende soorten orthese
Afhankelijk van de klachten en van de gegevens uit het onderzoek wordt bepaald wat voor soort orthese het meest geschikt is voor uw klachten.

Corrigerende orthese
Als de tenen nog soepel genoeg zijn, wordt een orthese gemaakt die de stand van de tenen (voor zover dat mogelijk is) corrigeert. Deze orthese is meestal van een hard siliconen materiaal gemaakt.

Beschermende orthese
Als de tenen stijf zijn of wanneer u last heeft van pijnlijke ‘knobbels’ kan een siliconen orthese gemaakt worden om de pijnlijke plekken te ontlasten. Deze orthese is meestal van een zacht siliconen materiaal gemaakt.

Combinatie orthese
Het is soms ook mogelijk dat er een corrigerende orthese wordt gemaakt die tevens pijnlijke drukplekken ontlast.

Orthese Podotherapie Reggestreek RijssenTips met betrekking tot het dragen van een siliconen orthese

 • Een siliconen orthese mag geen pijn of op welke manier dan ook irritatie veroorzaken tijdens het dragen. Inspecteer daarom de eerste dagen uw voeten op roodheid of blaren.
 • Mocht bovenstaande wel het geval zijn, neem dan contact op met de praktijk om een nieuwe afspraak te maken, zodat de orthese gecontroleerd en evt. bijgewerkt kan worden.
 • De orthese kunt u het beste met twee handen aanbrengen of laten aanbrengen. Doe dit voorzichtig, de orthese kan scheuren.
 • Dagelijks kunt u de orthese wassen met water en zeep; ’s avonds en ’s nachts bewaren in een bakje met talkpoeder.
 • Beschadiging of een scheurtje in de orthese kan meestal worden hersteld.


Schoenadvies bij teenklachten

 • Koop schoenen altijd in de namiddag, omdat uw voeten in de loop van de dag dikker kunnen worden.
 • Pas altijd beide schoenen in de winkel. Het is normaal dat de ene voet langer kan zijn dan de andere. Koop schoenen altijd op de langste voet.
 • Pas schoenen altijd staande. Als de voet staat, is deze wat langer dan bij zitten door het gewicht wat er op komt.
 • Loop een tijdje op de schoenen in de winkel rond. Neem de tijd voor het kopen van uw schoenen. Bij twijfel niet kopen. Bij lopen wordt de voet zelf weer iets langer dan bij staan.
 • Een goed contrefort – dit is een goede, stevige hielomsluiting – is belangrijk. Des te steviger het contrefort, des te minder kans op zwikken van de enkels. Het contrefort mag niet met de duim in te duwen zijn.
 • De schoen loopt niet uit. Met andere woorden een schoen wordt niet groter. Als een schoen te klein is, zal dat dus zo blijven. Wel wordt het bovenleer tijdens het gebruik soepeler, waardoor het zich aanpast aan het model van uw voeten.
 • Zorg voor een juiste lengte – en breedtemaat. Maat 40 van het ene merk is beslist geen maat 40 van een ander merk. Dus let niet alleen op de schoenmaat, maar vooral op de pasvorm.
 • De hakhoogte moet zodanig zijn dat de kuit ontspannen is. De maximale hoogte van de hak mag 3 cm zijn. Hoe breder de hak van de schoen, hoe stabieler u op de schoen staat.
 • Een goed passende schoen heeft het buigpunt van de schoen onder het buigpunt van de voorvoet. Als u de schoen in de hand heeft, moet de zool kunnen buigen bij de voorvoet.
 • Zorg voor een goede sluiting op de wreef, liefst een vetersluiting. De sluiting mag niet knellen of irriteren.
 • Let op dat er geen stiksels of naden en versieringen op en in de schoen lopen over pijnlijke plekken op uw voet. Stiksels, naden en versieringen geven niet mee en worden dus ook niet soepeler.
 • Neem liever geen laag uitgesneden schoen. De schoen heeft dan weinig houvast om de voet/wreef, waardoor de schoen gaat slippen bij de hiel. Om dit te voorkomen wordt vaak gekozen voor een kleinere maat schoen waardoor de tenen dan weer in de knel kunnen komen.
 • De tenen moeten in een schoen vrij kunnen bewegen. Let op voldoende ruimte bij de tenen in de lengte, de breedte, maar ook in de hoogte. Tenen en nagels komen snel in de knel, waardoor er pijnklachten kunnen ontstaan.

Voor meer schoenadvies, zie de pagina ‘Schoenadvies’.