Gratis adviesconsult voor kinderen

Heeft u vragen over de stand van de voeten van uw kind of heeft uw kind klachten? U bent van harte welkom bij Podotherapie Reggestreek voor een korte screening van de voeten van uw kind. De podotherapeut zal naar uw vragen luisteren en aan de hand van de stand van de voeten en het looppatroon beoordelen of nader onderzoek nodig is.
Daarnaast zal de podotherapeut waar nodig tips en adviezen geven.

Voor het maken van een afspraak voor een gratis adviesconsult kunt u contact opnemen met het secretariaat. Vermeld daarbij dat het om het gratis adviesconsult gaat. Het secretariaat is elke werkdag van 8.00 uur tot 18.00 uur telefonisch te bereiken op telefoonnummer 0548-794515.
Ook kunt u zelf eenvoudig online een afspraak inplannen via onze digitale agenda.

Onze speciale interesse en expertise ligt bij het behandelen van kinderen welke door (voetgerelateerde) pijnklachten of motorische problemen beperkt worden in hun dagelijks functioneren en met name in hun sportbeoefening.
Denk hierbij aan bijvoorbeeld aan hiel en/of achillespeesklachten; +/- 85% van de kinderen met deze klachten kan met behulp van podotherapeutische interventies, al dan niet in combinatie met kinderfysiotherapie/oefentherapie, binnen enkele weken weer pijnvrij bewegen en sporten.

Het is vaak ook mogelijk om in turn/twirl/dansschoentjes op de voet aangemeten podotherapeutische aanpassingen voor blessureherstel of preventie te creëren zodat deze kinderen kunnen blijven sporten.Voetklachten bij kinderen

Voeten zijn steeds aan veranderingen onderhevig en moeten gedurende het gehele leven het lichaamsgewicht dragen.
Veel voetproblemen bij volwassenen vinden hun oorsprong in de kindertijd of zijn aangeboren.
Het negeren van een ongezonde voet kan klachten in andere delen van het lichaam veroorzaken, zoals in de benen en de rug.

Kinderen geven niet altijd aan wanneer zij pijn hebben. Vaak geeft een plotseling veranderd looppatroon aan dat uw kind ‘naar een pijn loopt’.
Let dus altijd goed op het looppatroon van uw kind en neem bij aanhoudende problemen contact op met uw huisarts of podotherapeut.
Als een kind echt klaagt over pijn in de voeten of benen of wanneer het opvalt dat een kind vaak struikelt, is er een reden tot onderzoek.

Wanneer kinderen voetpijn aangeven, verzinnen ze dit meestal niet; neem het kind serieus en houdt in de gaten wanneer, waar en hoeveel pijn er is. Voetklachten kunnen zelfs persoonlijkheidsproblemen geven. Een kind met pijnklachten in de voeten of benen kan daardoor een vreemd looppatroon hebben en zal dan ook een opmerkelijke houding krijgen. Een kind kan daardoor verlegen en introvert worden en zal het aangaan van sportieve activiteiten vermijden.


Lees meer over voetklachten bij kinderen:
Wanneer naar de podotherapeut?

Indicaties voor podotherapie bij kinderen zijn o.a.:

 • Overmatig struikelen
 • Niet lang kunnen lopen
 • Motorisch niet goed mee kunnen komen met leeftijdsgenootjes
 • Pijn tijdens of na het sporten
 • Vermoeidheid in voeten en/of benen
 • Hielklachten
 • Enkelklachten
 • Knieklachten
 • Heup- en rugklachten
 • Afwijkende/kromme teenstand
 • Ingegroeide nagel

Babyvoeten

Na de geboorte zijn nog niet alle botstructuren en
spieren in de voet volledig ontwikkeld. Baby’s trappelen en spelen graag met
hun voeten, waarbij ook de spieren zich ontwikkelen die de voeten voorbereiden
op het lopen en dragen van gewicht. Deze bewegingen mogen niet belemmerd worden
door te kleine schoentjes of te strakke sokjes etc.De eerste stapjes

Rond het eerste levensjaar zal het kind overgaan tot staan en lopen.
Vergelijkingen met andere kinderen zijn misleidend, omdat die periode kan variëren van 10 tot 18 maanden.
Zodra de voet in staat is om het eigen lichaamsgewicht te dragen, zal een kind uit zichzelf gaan staan en lopen.

Het lopen op blote voeten of op sokjes binnenshuis helpt de voeten en de spieren normaal te groeien en kracht te ontwikkelen. Als er buitenshuis gestapt gaat worden, zullen de babyvoetjes natuurlijk beschermd moeten worden in lichtgewicht, flexibele schoenen die gemaakt zijn van natuurlijke materialen.
De groei

Als een kind de voeten belast, ontstaat geleidelijk een verandering in de stand van de voeten en benen. Eerst staan de voeten uit elkaar met de benen in O-stand om het onzekere voortbewegen te vergemakkelijken. Rond het tweede jaar kan, soms vrij plotseling, een X-stand van de benen ontstaan. In de leeftijdsgroep twee tot en met vijf jaar komt een X-stand van de benen vaak voor. Meestal corrigeert deze stand zich na het vijfde jaar vanzelf. Gebeurt dit niet of niet snel genoeg, dan kan er een behandeling nodig zijn.

Omdat een kindervoet zich continue ontwikkelt, is het verstandig om de schoen – en sokmaat iedere paar maanden te controleren. Het kan nodig zijn deze te vernieuwen om zo de voeten de mogelijkheid te geven goed te groeien.Groeipijn

Het is bekend dat ongeveer 10% van de kinderen last heeft van groeipijnen. Meestal gebeurt dit tussen de 4 en 14 jaar. Tijdens of na een groeispurt kan het voorkomen dat de spieren korter zijn dan de botten. Je zou kunnen zeggen dat de botten sneller groeien dan de spieren. Dit resulteert vaak in (tijdelijke) spierverkortingen. Het zijn soms vervelende klachten, maar kinderen groeien hier weer overheen.Schoenentips

Op het moment dat kinderen echt gaan lopen, dienen de schoenen aan bepaalde eisen te voldoen:

 • Een stevig goed omsloten contrefort (hielpartij).
 • Hoge wreefsluiting om schuiven te voorkomen.
 • 1 cm lengtetoegift, dat wil zeggen: er moet 1cm ruimte bij de tenen over zijn om de voet goed te kunnen afwikkelen.
 • Juiste breedte.
 • Geen hak of een lage brede hak.
 • Een buigzame loopzool.