Sport gerelateerde klachten

Sportschoenen
De meeste mensen zijn zich ervan bewust dat het kopen van sportschoenen meer is dan het uitzoeken van een mooi model met een leuk kleurtje. Een goede sportschoen is bedoeld om de belasting die het sporten veroorzaakt op de gewrichten, spieren en pezen zo optimaal mogelijk op te vangen. Een goede sportschoen kan de stabiliteit doen toenemen en geeft voldoende demping tijdens het lopen. De keuze is groot en als leek is het lastig om te bepalen welke schoen voor u geschikt is.Hardloopschoenen
Voor hardlopers is de keus zeer uitgebreid in verschillende hardloopschoenen met allen een andere eigenschap:

– Neutrale schoenen zijn meestal geschikt voor mensen die een stabiel looppatroon hebben;
– Anti-pronatieschoenen kunnen geschikt zijn voor mensen die meer stabiliteit nodig hebben.

Zowel de neutrale schoen als de anti-pronatieschoen zijn in vele varianten verkrijgbaar.

Er is deskundigheid nodig om de juiste schoen bij u als hardloper te vinden. Bij elk lichaamsgewicht past een bepaalde hardloopschoen en ook hiervoor is een deskundig advies nodig om een juiste keuze te maken.

Het is daarom dan ook niet aan te raden om hardloopschoenen aan te schaffen zonder dat u hierin geadviseerd wordt door een vakkundige hardloopspecialist. Maar al te vaak worden in de podotherapiepraktijk klachten gezien die voortkomen uit het dragen van een ongeschikte hardloopschoen bij het looppatroon of gewicht van de loper. Ook het kopen van schoenen op internet is niet aan te raden, ook niet als u hetzelfde model besteld als dat u had. Doordat de schoenfabrikant wel eens wijzigingen doorvoert in een bestaand model schoen, kan het zijn dat hetzelfde model ineens niet meer zo geschikt voor u is.Podotherapie en sport
Van een sportspecialist in een sportspeciaalzaak mag u doorgaans verwachten dat deze in staat is om u van goed advies te voorzien. Er zijn echter situaties waar meer advies en vakkundigheid nodig is. Veel voorkomende voetproblemen zoals een doorgezakte voorvoet, hielspoorklachten of instabiliteit van de enkels geven vaak problemen tijdens of na het sporten die niet met een standaard oplossing te verhelpen zijn. De podotherapeut kan hierbij uitkomst bieden en is vaak in staat dit soort problemen met een relatief vaak eenvoudige aanpassing op te lossen.

De podotherapeut is in staat om door middel van gedegen (sport)podotherapeutisch onderzoek uw probleem helder in kaart te brengen en eventueel uw klachten te verhelpen. De podotherapeut ziet uw sportschoenen dan ook als belangrijkste basis voor demping en stabiliteit tijdens het sporten.

Samengevat:

  • De podotherapeut gaat uit van de sport die u beoefend
  • De podotherapeut ziet de schoen als basis en geeft hier advies over
  • De podotherapeut kent de laatste sportschoen ontwikkelingen
  • Kleine aanpassingen kunnen doorgaans dezelfde dag nog gedaan worden
  • Na 6 weken vindt een controlebezoek plaats om het resultaat te bespreken en te meten
  • Video gangbeeld analyse wordt opgeslagen en bewaard

(Sport)podotherapeutisch onderzoek
Bij een (sport)podotherapeutisch onderzoek wordt uitgebreid gekeken naar uw klacht of hulpvraag. Er worden afdrukken van uw voeten en gemaakt en indien nodig worden diverse functie – en weerstandstesten van spieren en gewrichten gedaan. Uw sportschoenen worden beoordeeld op het slijtagepatroon. Met een videoanalyse wordt uw gangbeeld bekeken en geanalyseerd. Deze ganganalyse wordt gedaan op een loopband. Het grote voordeel hiervan is, dat u telkens op exact dezelfde snelheid loopt zodat een eerlijke vergelijking gedaan kan worden tussen bijvoorbeeld verschillende sportschoenen. Wanneer u reeds een aanpassing in uw sportschoenen heeft, kan goed het effect van de aanpassing in uw sportschoenen beoordeeld worden. De podotherapeut heeft kennis van diverse sporten en kan hiervoor aanpassingen maken.