Enkelklachten
Inversietrauma / eversietrauma

Bijna iedereen gaat wel eens ‘door zijn enkel‘. Een van de meest voorkomende (sport)blessures is een verzwikte of verstuikte enkel.

Een enkel verzwikt meestal door een inversietrauma. Dan zakt de enkel naar buiten en klapt de voet naar binnen. Andersom kan ook. Dat noemen we een eversietrauma. U kunt daarna pijn voelen aan de buitenkant of binnenkant van de enkel en de enkel kan dik worden.

Vaak gaan mensen na een verzwikking naar de fysiotherapeut om de enkel in te laten tapen en zijn de klachten na een paar weken weer over. Maar soms ontstaat chronische enkelpijn door (te vaak) overrekken van de kapsels, banden en pezen in de enkel.

Enkelklachten Podotherapie Reggestreek Rijssen

Ontstaan

In de volksmond worden de termen verzwikking en verstuiking door elkaar heen gebruikt. Maar er is wel degelijk een verschil. Bij een verzwikking is de schade aan de enkelbanden beperkt. De klachten zijn meestal na een paar dagen over. Bij een enkelverstuiking zijn vaak één of meerdere banden verrekt of beschadigd. Ook duurt de pijn vaak langer dan een paar dagen.

Vaak ontstaat een verstuiking door een onverwachtse beweging of misstapje. Als de enkel naar buiten klapt dan rekken de buitenste enkelbanden op. Dit heet een inversietrauma. Als de enkel naar binnen klapt dan worden de binnenste enkelbanden opgerekt (eversietrauma). Sommige sporten zoals volleybal, hockey en zaalvoetbal geven meer kans op verstuikingen. Ook lopen op een ongelijke ondergrond zoals bosgrond geeft sneller problemen.

Symptomen

Na een verstuiking is de enkel vaak pijnlijk. Lopen gaat vaak niet meer en er ontstaat meestal zwelling. Als de enkelbanden opgerekt zijn, kunnen er kleine scheurtjes zijn ontstaan in de enkelbanden. Een enkelband kan ook helemaal afscheuren. Als de enkel blauw wordt, is er een bloedvat beschadigd.

Als u uw enkel heeft verstuikt, ga dan de enkel 3x per dag 15-20 minuten ijzen (koelen). Door te ijzen vermindert u zowel de pijn als de zwelling. Na 48 uur heeft ijzen geen toegevoegde waarde meer. De zwelling wordt normaal gesproken na twee tot drie dagen minder.

U kunt het beste de enkel de eerste drie dagen rust geven. Dit kan door de enkel te laten immobiliseren met tape door uw podotherapeut of fysiotherapeut en het been hoog te houden.

Risicofactoren

  • Hoe hoger het sportniveau, hoe groter de kans op enkelklachten als een enkelverstuiking.
  • Vrouwen boven de 30 jaar lopen meer risico dan mannen van dezelfde leeftijd.
  • Jonge mannen hebben juist drie keer zoveel kans op een verzwikte of verstuikte enkel dan vrouwen.
  • Een wedstrijd geeft meer kans op enkelblessure dan een training.
  • Overgewicht bij mannen.
  • Lange mannen.
  • Bovengemiddeld atletische mannen.
  • Sporten op verharde en/of ongelijke ondergrond.
  • Zwakke heupabductoren.

Bekijk onderstaande filmpjes hoe u uw enkel kunt trainen en uw heupabductoren kunt versterken.

Podotherapie

Als u enkelklachten blijft houden, dan kan de podotherapeut u een stap vooruithelpen. Als u regelmatig uw enkel(s) zwikt, is er mogelijk iets aan de hand met de stand van uw voeten. Bijvoorbeeld als uw voeten te ver naar buiten kantelen (supineren) of juist naar binnen kantelen (overproneren). Ook als u zwakke en flexibele spieren en banden heeft, of hypermobiel bent, dan kunt u uw enkels sneller verzwikken en verstuiken.

De podotherapeut onderzoekt waardoor u regelmatig zwikt of verstuikt. Soms kunnen podotherapeutische zolen uw voeten ondersteunen en het zwikken tegengaan. Ook kan de podotherapeut u spierversterkende oefeningen geven. Of de enkel mobiliseren door podomanuele therapie. Ook kunnen wij u eventueel doorverwijzen naar een fysiotherapeut voor een gezamenlijke behandeling.

Stand Voet Normaal Valgisatie Varisatie Podotherapie Reggestreek Rijssen

Maak een afspraak met een van onze specialisten!