Pijn achter de knieschijf
Patellofemoraal pijnsyndroom

Patella is een ander woord voor knieschijf. Femur betekent bovenbeen. Patellofemoraal pijnsyndroom is dus de medische naam voor pijnklachten rondom het gewricht van de knieschijf en het bovenbeen.
De knieschijf glijdt dan niet goed door het gootje van het bovenbeen waardoor pijnklachten ontstaan.
Deze pijn kan ontstaan bij belasting zoals wandelen, traplopen, hardlopen en fietsen. De pijn wordt vaak erger na belasting of bij lang zitten met gebogen knieën.

Er worden nog meer namen gebruikt voor deze aandoening, zoals anterieure kniepijn, chondromalacie van de patella en patellofemorale dysfunctie.

Patellofemoraal Pijnsyndroom Pijn achter knieschijf Podotherapie Reggestreek Rijssen

Ontstaan

Als u uw been strekt of buigt, dan schuift de knieschijf in het voorste deel van het kniegewricht over het bovenbeen. De knieschijf schuift door het gootje van het bovenbeen. Als de knieschijf niet mooi door het gootje glijdt, ontstaat irritatie tussen de knieschijf en het bovenbeen. Hierdoor ontstaat pijn op, onder of rond de knieschijf. Bij het patellofemoraal pijnsyndroom is er vaak sprake van:

  • X-benen
  • soepele gewrichten (overstrekking van de knie is mogelijk)
  • verminderde/afwijkende spierkracht
  • verkeerde belasting/overbelasting
  • overgewicht

Er is niet altijd een specifieke oorzaak voor patellofemoraal pijnsyndroom. Het gaat in meeste gevallen vanzelf weer over. Bij patellofemoraal pijnsyndroom is er geen schade aan het kraakbeen zichtbaar. Als u klachten heeft door schade van het kraakbeen achter de knieschijf, dan is er mogelijk sprake van retropatellaire chondropathie of artrose.

Vergrote Q-Hoek Meidenknie Retropatellaire Chondropatie Patellofemoraal Pijnsyndroom Podotherapie Reggestreek Rijssen

Symptomen

Bij het patellofemoraal pijnsyndroom ontstaat pijn achter de knieschijf, onder of rond de knieschijf of aan de voorzijde van de knie. Fietsen, traplopen, sporten en springen is vaak pijnlijk. De klachten kunnen zowel ontstaan bij tieners als bij volwassenen. Ook komt patellofemoraal pijnsyndroom vaker voor als u veel moet autorijden of als u in het theater zit met gebogen knieën (theaterknieën).

De pijn wordt vaak erger bij:

  • knielen
  • hurken
  • traplopen
  • fietsen (vooral met tegenwind/berg op)
  • lang zitten met gebogen knieën (theaterknieën)
  • sporten
  • springen

De pijn bij het patellofemoraal pijnsyndroom wordt vaak weer minder bij rust en bij strekken van de knie. De knie kan stijf aanvoelen of gezwollen zijn. De meeste mensen hebben klachten aan één knie, sommige mensen aan beide.

Podotherapie

Als uw voeten te veel naar binnen zakken, of als knie niet goed beweegt, kan dit een oorzaak zijn van uw klachten. Als uw voet tijdens het lopen te veel naar binnen knikt (overproneert), dan heeft dit ook effect op de knie. De knie zal dan ook meer naar binnen draaien. Hierdoor wordt de knieschijf naar buiten getrokken en kan de knieschijf tegen de buitenrand van de patellofemorale groeve aan gaan lopen.

De podotherapeut kan dan podotherapeutische zolen aanmeten. Hiermee kan de stand van uw voeten veranderd worden. Zo kan de stand en beweging van de knie beïnvloed worden en kunnen klachten die horen bij het patellofemoraal pijnsyndroom verminderen.

Het is verstandig om stevige schoenen te dragen bij patellofemoraal pijnsyndroom. De podotherapeut zal u schoenadvies op maat geven. Als het nodig is, zal de podotherapeut contact opnemen met uw/een fysiotherapeut om samen u te behandelen. Vaak is het nodig de bovenbeenspieren specifiek te trainen. Hieronder vindt u twee oefeningen die u thuis kunt doen, maar wij raden aan onder begeleiding te trainen.

Platvoet Overpronatie Voet Podotherapie Reggestreek Rijssen

Maak een afspraak met een van onze specialisten!