Echografie

Musculoskeletal Ultrasound

Het gebruik van echografie, ook wel musculoskeletal ultrasound (MSU), is binnen de podotherapie vrij nieuw. Met een behandelkop, de zogenaamde ‘transducer’, worden hoogfrequente geluidsgolven in het lichaam gestuurd en weer opgevangen. De teruggezonden geluidsgolven worden omgezet in een beeld met grijstinten.

Binnen de podotherapie wordt echografie gebruikt om (spier)weefsel in de knie, benen, enkel en voet te bekijken. Zo kan het weefsel beoordeeld worden op kwaliteit, vorm en functie. U kunt het vergelijken met een echo bij zwangere vrouwen.

Door de combinatie van goed onderzoek, de gegevens uit de echo en de hoeveelheid kennisdie de podotherapeut heeft, kan echografie een schat aan informatie geven.

Echo bij welke klachten?

Met de echo kan de podotherapeut o.a. het volgende zien:

  • spierweefsel/peesweefsel
  • gewrichten/botcontouren
  • hielspoorklachten
  • slijmbeurzen
  • ligamenten/banden
  • zenuwweefsel
  • ontstekingen/irritatie (tendinose/tendinitis)
  • vaatdiagnostiek, bijvoorbeeld bij mensen met diabetes. Zo kunnen we bijvoorbeeld bloedvatproblematiek goed met een echo beoordelen.
Ultrasonix Echografie Podotherapie Reggestreek Rijssen

Voordelen van echografie

Het gebruik van echografie binnen de podotherapie biedt veel voordelen. Een echo is niet schadelijk voor de gezondheid (röntgenstraling wel) en kan snel gedaan worden. U krijgt een beter beeld van uw klacht en de podotherapeut kan een nauwkeurigere werkdiagnose opstellen. Bij een controle-echo bekijken we of er vooruitgang is. Tijdens een echo kan een beweging in een gewricht/spier/pees gemaakt worden. Zo kan de podotherapeut zien of een spier, pees of gewricht normaal beweegt. Dit kan niet met een röntgenfoto.

Wanneer een echo?

Meestal raadt uw podotherapeut, huisarts of andere specialist dit onderzoek aan. U kunt natuurlijk ook zelf bij ons vragen om een echografisch onderzoek.

Podotherapie Reggestreek heeft de beschikking over een eigen echografieapparatuur van de merken Philips en Ultrasonix met kleurendoppler waarmee ontstekingen gezien kunnen worden. Ons apparatuur krijgt elk jaar een onderhoudsbeurt en veiligheidstest.

Bekijk het filmpje om een beeld te krijgen hoe een echografisch onderzoek eruitziet.

Maak een afspraak met een van onze specialisten!