Voetwratten
Verrucae plantaris

Een wrat is een bloemkoolachtige uitstulping van de huid. Een wrat wordt veroorzaakt door een virus. Dit virus is familie van de zogenaamde humane papilloma virussen (HPV’s).

Er bestaan meer dan 100 verschillende typen humaan papillomavirus. Een aantal van deze virussen veroorzaakt de gewone huidwratten op handen en voeten.

Een voetwrat wordt ook verrucae plantaris genoemd.

Wratten Voet Podotherapie Reggestreek Rijssen

Ontstaan

Wratten kunnen op elke willekeurige plek op de voet ontstaan en zijn volledig goedaardig. Wratten zijn zeker besmettelijk. De tijd tussen de besmetting en het ontstaan van een wrat kan drie tot zes maanden duren. Het virus kan zich verspreiden door huid-huidcontact, vooral wanneer een wrat kapot is gekrabd. Het is soms lastig om een wrat te onderscheiden van een likdoorn. Bij een wrat zijn er vaak kleine zwarte stipjes in de bloemkoolachtige structuur te zien. Dit zijn kleine bloedvaatjes die de wrat van voeding voorzien. Door de druk die tijdens het staan en lopen op de wratten komt, ontstaat er vaak eelt op de wrat wat pijnlijk kan zijn.

Het afweersysteem van het lichaam ruimt het virus waardoor wratten ontstaan bijna altijd zelf weer op. Dat gebeurt meestal binnen twee jaar, maar kan ook langer duren. Er zijn helaas geen medicijnen om het HPV op te ruimen. Het is nog niet helemaal duidelijk of het HPV altijd volledig opgeruimd wordt. Het HPV is dan niet actief. Het kan zijn dat het net als een koortslip aanwezig blijft en onder bepaalde omstandigheden actief wordt. Bijvoorbeeld als de afweer van het lichaam slechter wordt.

Behandeling

Vaak gaan wratten vanzelf weer weg. Maar soms zijn voetwratten erg hardnekkig.

U kunt wratten zelf behandelen met wratverwijderaar (verkrijgbaar bij drogist en apotheek).

Als dit niet voldoende werkt, kunt u de wrat laten behandelen bij de huisarts met vloeibare stikstof. Soms zijn meerdere behandelingen nodig.

Deze behandelingen geven helaas geen garantie dat de wrat verdwijnt.

 

Podotherapie

Wanneer wratten erg pijnlijk zijn, kan de podotherapeut de wratten tijdelijk drukvrij leggen met vilt.

Als dit goed werkt, kunnen podotherapeutische zolen gemaakt worden waarbij de wratten drukvrij gelegd worden.

Ook kan het eelt op wratten pijnlijk worden.
U kunt beter zelf niet snijden of peuteren aan wratten. Ga hiervoor liever naar een (medisch) pedicure.

Voetverzorging

  • Was uw voeten regelmatig met een milde zeep; dergelijke zeep zorgt ervoor dat de natuurlijke beschermlaag van de huid niet wordt aangetast.
  • Spoel na het wassen alle zeepresten goed weg en droog uw voeten af; in het bijzonder tussen de tenen.
  • Knip, peuter of snijd nooit zelf aan wratten, eelt of likdoorns; de kans op verwonding is groot. Ga liever naar een goede (medisch) pedicure bij u in de buurt.
  • Draag schoenen of slippers in openbare ruimtes zoals gymzalen en zwembaden.

Maak een afspraak met een van onze specialisten!