Shin splints
Scheenbeenvliesontsteking / springschenen

Scheenbeenvliesontsteking is een veel voorkomende overbelastingsblessure aan de binnenzijde van het scheenbeen (tibia). Officieel heet het Mediaal Tibiaal Stress Syndroom, maar het wordt vaak shin splints genoemd. Wat er in principe gebeurt, is dat botweefsel sneller afbreekt dan dat er nieuw weefsel gevormd kan worden. Hierdoor ontstaat pijn. Dit ontstaat meestal aan de binnenkant van het scheenbeen, maar de pijn kan ook aan de buitenzijde van het bot optreden. De pijn wordt veroorzaakt door irritatie van het beenvlies (membrana interossea cruris) op de plaats waar de spieren zich aan het bot hechten. Shin splits komt veel voor bij (beginnende) hardlopers, studenten op sportopleidingen zoals CALO, militairen en bij mensen die aan een sport doen waarin veel gesprongen wordt.

Shin Splints Springschenen Podotherapie Reggestreek Rijssen

Ontstaan

De meest voorkomende oorzaak van shin splints is overpronatie. Bij overpronatie kantelt de voet naar binnen. Door overpronatie ontstaat grotere rek op de achterste scheenbeenspier en op de voet- en teenbuigers. Hierdoor wordt de diepe kuitspier (m. soleus) ongelijk opgerekt. Dit geeft een grotere belasting op vooral de aanhechting aan het scheenbeen waardoor shin splints klachten kunnen ontstaan.

Ook kan een beenlengteverschil een verkeerde belasting van de onderbeenspieren geven en een oorzaak voor shin splints zijn.

Daarnaast kunnen enkelproblemen zoals een instabiel enkel een oorzaak zijn. Tot slot speelt vaak een (te) zwakke rompstabiliteit (‘core stability’) een rol bij shin splints.

Stand van de voet pronatie normaal Podotherapie Reggestreek Rijssen

Symptomen

De voornaamste klacht is pijn. Meestal zit deze pijn op het middelste en onderste derde deel van het scheenbeen. De pijn kan ook lager, tot aan de binnenenkel langs, of hoger tot aan de knie worden gevoeld. Het is vaak een scherpe pijn en er kunnen ‘steken’ gevoeld worden. De pijn speelt voornamelijk bij (hard)lopen. Ook geeft veel springen vaak pijnklachten.

Soms zijn er ook ‘s nachts (in rust) pijnklachten. Aanraking kan pijnlijk zijn, bijvoorbeeld als u de benen over elkaar legt.

De pijn kan erger worden bij een lager looptempo. Ondanks een rustperiode komen de klachten meestal weer terug als de klacht niet behandeld wordt. Soms ontstaat er lichte zwelling ter hoogte van de pijnlijke plek.

Podotherapie

Het is belangrijk om de binnenzijde van het scheenbeen te ontlasten. Als uw voeten naar binnen kantelen (overproneren), kan de podotherapeut podotherapeutische zolen voor u maken. Hiermee kan de podotherapeut de trekkracht van de binnenste onderbeenspieren anders laten lopen. Zo wordt uw looppatroon beïnvloed.

Het is belangrijk een goede, stevige schoen te dragen. De podotherapeut zal u een persoonlijk schoenadvies geven. In sommige gevallen kan de podotherapeut de spieren direct ontlasten door een taping aan te leggen, waarbij de spieren ondersteund worden in hun functie. Geef het pijnlijke been rust door voorlopig niet of minder te sporten. Indien nodig zal aanvullend fysiotherapie geadviseerd worden.

Sporttips

  • Beginnen met sporten? Kies een verstandig trainingsprogramma.
  • Bouw uw training rustig op. Laat de belasting niet met meer dan 10% per week toenemen.
  • Zorg dat u de juiste schoenen voor uw sport draagt. Laat u goed adviseren bij een gespecialiseerde sportwinkel.
  • Vermijd ongewoon snelle sprintjes.
  • Loop niet alleen maar op ongelijke ondergrond zoals bosgrond.
  • Loop niet altijd aan dezelfde kant van de weg, maar wissel dit af. Zo voorkomt u ongelijke belasting.
  • Zorg voor een goede core stability training. Denk hierbij aan planken (planking). Wanneer u meer gevorderd bent kan Tabata training erg effectief zijn. Een sterke romp met sterke buikspieren zorgen voor een betere (loop)houding.

Maak een afspraak met een van onze specialisten!