De oncologische voet

Wanneer u wordt behandeld tegen kanker, kunt u te maken krijgen met diverse ongewenste bijwerkingen aan uw voeten, de huid van uw voeten en nagels.
U kunt bijvoorbeeld last krijgen van jeuk, roodheid, gevoelige of pijnlijke voeten, schilferige huid, zwelling of infecties van de huid en/of nagels.
De behandeling van kanker kan problemen veroorzaken aan de voeten, zoals het hand-voet-syndroom en hand-voet-huidreactie.

Hand-voetsyndroom

Wordt u met chemotherapie behandeld tegen kanker? Dan kan het zijn dat u te maken krijgt met ongewenste bijwerken aan uw handen en voeten. Dit wordt een oncologische voet genoemd. Hieronder valt ook het hand-voetsyndroom. Het hand-voetsyndroom ontstaat voornamelijk bij het gebruik van het medicijn Capecitabine. Maar komt ook voor bij andere cytostaticazoals Doxorubicine. Waardoor het hand-voetsyndroom precies ontstaat, is niet duidelijk.

Hand-voet-huidreactie

Hand-voet-huid reactie is niet hetzelfde als een hand-voetsyndroom. Hand-voet-huidreactie ontstaat bij doelgerichte therapie (‘targeted therapy’) en hand-voetsyndroom bij chemotherapie.
Hand-voet-huidreactie wordt gekenmerkt door overmatige eeltvorming, kloven, pijnlijke blaren onder het eelt, roodheid van de huid en tintelingen of een branderig gevoel. Hand-voet-huidreactie komt vooral voor op plaatsen waar druk ontstaat, zoals de hak van de voet of de palm van de hand. Ook dit is een verschil met hand-voetsyndroom, dat juist op de hele voetzool of handpalm voorkomt. Hand-voet-huidreactie is een irritatie/ontstekingsreactie. Klachten herstellen na het stoppen van de therapie, aangezien er geen blijvende schade optreedt. Hand-voet-huidreactie begint vaak met rode verkleuring en oedeem waaruit blaren ontstaan. Deze blaren kunnen overgaan in zeer pijnlijk eeltplekken met een ontsteking eronder. Hand-voet-huidreactie ontstaat waarschijnlijk doordat het herstelmechanisme van de huid, door verminderd herstel van de bloedvaten, faalt bij herhaald trauma aan de handen en voeten.

Symptomen

U kunt bij hand-voetsyndroom of hand-voet-huidreactie o.a. de volgende klachten aan uw handen en voeten krijgen:

 • roodheid
 • jeuk
 • zwelling
 • pijn of gevoeligheid
 • blaren
 • schilferende of vervellende huid
 • infecties van de huid en/of nagels

Behandeling

Bij oncologische voetzorg is ons doel om de voeten van een kankerpatiënt in een zo optimaal mogelijke conditie te brengen en te houden. Zo wordt de gezondheid en de veiligheid van de kankerpatiënt ondersteund.

Oncologische voetzorg wordt altijd afgestemd met uw behandelteam.

Podotherapie

Onze podotherapeuten kunnen u advies geven over de mogelijkheden om de bijwerkingen van hand-voetsyndroom of hand-voet-huidreactie te verlichten en/of te verhelpen. De podotherapeut weet alles over uw voeten. Onze podotherapeuten werken multidisciplinair. Dit betekent dat er regelmatig contact is met andere zorgverleners die bij uw behandeling betrokken zijn. Zoals huisartsen, pedicures, orthopedisch schoenmakers en specialisten. Door deze samenwerking kan een persoonlijk behandelplan worden opgesteld dat volledig is afgestemd op uw situatie.

De podotherapeut kan bijvoorbeeld zachte, dempende podotherapeutische zolen voor u maken om verlichting te geven aan uw voeten wanneer deze gevoelig zijn tijdens het staan en lopen. Of uw nagels behandelen bij nagelproblematiek.

Oncologie Netwerk Rijssen

Podotherapie Reggestreek neemt actief deel aan het Oncologie Netwerk Rijssen. Dit netwerk bestaat uit zorgverleners die samenwerken in Rijssen en omstreken en bestaat uit zorgverleners die mensen met kanker en hun naasten dichtbij huis ondersteunen. Denk hierbij aan fysiotherapeuten, podotherapeuten, huidtherapeuten, ergotherapeuten, diëtisten, psychotherapeuten en andere gespecialiseerde zorgverleners. Samen bieden wij zowel fysieke als mentale ondersteunende begeleiding tijdens en na de medische behandeling van kanker.

Onze missie is trefzekere zorg voor iedere cliënt met kanker. Door onze samenwerking weten wij van elkaar wie wat kan. Zo kijken wij vanuit verschillende invalshoeken naar de cliënt. De deelnemende zorgverleners hebben speciale interesse binnen hun vakgebied voor oncologie. Oncologische cliënten, maar ook hun naasten kunnen gebruik maken van de diensten van de zorgverleners van Oncologie Netwerk Rijssen.

Voetverzorging

 • Stel uw voeten niet bloot aan heel koud of heel warm water. Neem korte, lauwwarme douches.
 • Wrijf niet te hard over uw voeten als uw lotion aanbrengt.
 • Smeer uw voeten in met een milde, ongeparfumeerde douchegel of doucheolie.
 • Gebruik bij schilferingen een zalf die de huid vet houdt, zoals Cetomacrogolcrème.
 • Bescherm uw voeten tegen de zon.
 • Draag goed passende schoenen.
 • Draag katoenen sokken en schokdempende podotherapeutische zolen.
 • Vermijd druk op uw voeten, zoals bij wandelen, hardlopen, springen, te strakke schoenen en hoge hakken.
 • Voorkom huidbeschadigingen aan voeten.
 • Laat eelt verwijderen door een (medisch) pedicure.
logo_oncologienetwerkrijssen

Maak een afspraak met een van onze specialisten!