Likdoorn
Clavus

Een likdoorn (in het latijn clavus) is een kegelvormige eeltplek die naar binnen groeit. Dit wordt ook wel een eksteroog of eeltpit genoemd. Likdoorns ontstaan altijd door druk en wrijving.

Oorzaken

Een likdoorn ontstaat vaak door een verkeerde stand van de voet. Denk hierbij aan een afwijkende stand van de tenen. Of aan een doorgezakte voorvoet of reumavoet. Maar een verkeerde stand van de voet kan ook komen door knie, – heup – of rugklachten. Hierdoor kan een ander looppatroon ontstaan. Ook kunnen verkeerde of niet goed passende schoenen likdoorns veroorzaken, vooral op de tenen.

Symptomen

Een likdoorn ziet er vaak uit als een kleine, ronde wit/geelachtige verkleuring in de huid. Een likdoorn geeft vaak een scherpe, stekende pijn als u erop drukt.

Podotherapie

Likdoorns kunt u bij een (medisch) pedicure laten weghalen. Wanneer een likdoorn elke keer weer terugkomt, kan de podotherapeut u helpen. Bij likdoorns op of tussen de tenen, kan de podotherapeut een teenstukje (orthese) op maat maken. Een orthese kan de stand van de tenen corrigeren of de druk op uw tenen verminderen.

Bij likdoorns onder de voet, kan de podotherapeut podotherapeutische zolen maken. Door deze zolen wordt de druk onder de voet beter verdeeld. Zo wordt de likdoorn drukvrij gelegd. Het is belangrijk om in het begin wel naar de pedicure te blijven gaan. Na verloop van tijd zal de huid steeds minder eelt aanmaken en zal de likdoorn minder snel terugkomen of geheel wegblijven. Daarnaast zal de podotherapeut u een schoenadvies op maat geven.

Voetverzorging

  • Was uw voeten regelmatig met een milde zeep; dergelijke zeep zorgt ervoor dat de natuurlijke beschermlaag van de huid niet wordt aangetast.
  • Spoel na het wassen alle zeepresten goed weg en droog uw voeten af; in het bijzonder tussen de tenen.
  • Knip, peuter of snijd nooit zelf aan eelt of een likdoorn; de kans op wondjes is groot. Laat dit liever over aan een professionele pedicure.

Maak een afspraak met een van onze specialisten!