Springersknie (Jumper’s Knee)
Patella tendinitis

Een springersknie of in het Engels jumper’s knee genoemd, is een overbelastingsblessure.
De kniepees aan de onderzijde van de knieschijf is dan overbelast.

Een springersknie komt veel voor bij sporten waarbij gesprongen wordt, zoals volleybal en basketbal.
Bij sporten waarbij veel belasting op de kniepees komt, zoals hardlopen, veldsporten of bergwandelen kan deze blessure ook voorkomen.

De springersknie wordt ook wel patella tendinopathie genoemd.

Springersknie Jumpers Knee Podotherapie Reggestreek Rijssen

Ontstaan

Een springersknie ontstaat door een chronische overbelasting van de kniepees. Door acute overbelasting kunnen kleine scheurtjes in de kniepees ontstaan. Als de kniepees niet genoeg tijd krijgt om te herstellen voor een volgende training, kunnen er opnieuw kleine scheurtjes ontstaan. Hierdoor wordt de kwaliteit van de kniepees steeds slechter. U kunt dan last krijgen van pijnklachten aan de onderkant van de knieschijf. Deze pijn is vaak te voelen tijdens en na het sporten en zakt bij rust weer af. In een later stadium kunt u ook in rust klachten blijven houden.

De stand van uw voeten, knieën of heup kunnen een oorzaak zijn voor pijn aan de kniepees:

Ook kunnen verkeerde schoenen een rol spelen. Als uw schoenen niet voldoende schokdemping hebben, kan dit meespelen bij het ontstaan van een springersknie.

Platvoet Overpronatie Voet Podotherapie Reggestreek Rijssen

Symptomen

Bij een springersknie is een stekende of zeurende pijn aanwezig aan de voorkant van de knie, net onder de knieschijf. Hoe meer de knie belast wordt, hoe erger de pijn. In ernstige gevallen kunt u ook pijn hebben in uw dagelijks leven. De pijnklachten ontstaan vaak langzaam en verergeren in de loop van de tijd. Als u uw kniepees blijft overbelasten, dan kan een springersknie een chronische klacht worden.
De meest voorkomende klachten zijn:

  • pijn aan de onderkant van de knieschijf
  • stijfheid en/of startpijn
  • zwelling van de kniepees
  • vermindering van klachten tijdens/na warming-up (als de spieren warm zijn)

Onze podotherapeuten kunnen een echo maken van uw kniepees. Zo kan de podotherapeut precies zien wat er aan de hand is en kan de kwaliteit van de pees beoordeeld worden.

Podotherapie

Als een verkeerde stand van uw voeten of benen een oorzaak is van uw klachten, dan kan de podotherapeut u helpen. Bij O-benen of juist X-benen wordt er verkeerd aan de kniepees getrokken. Bij een beenlengteverschil, doet de voet van het kortere been vaak een poging om ietsje langer te worden door juist op de buitenkant van de voet te gaan hangen (supineren). De voet van het langere been gaat juist naar binnen zakken iets korter te worden (overproneren). Ook hierdoor kan er een verkeerde trekkracht van de kniepees ontstaan en kunnen klachten die passen bij een springersknie ontstaan.

De podotherapeut kan de oorzaak van uw klachten aanpakken door individuele, op maat gemaakte podotherapeutische zolen voor u te maken. De podotherapeut zal u ook schoenadvies gegeven. Kies altijd een sportschoen die bij uw voeten past en goede schokdemping heeft. De podotherapeut kan u hierover adviseren. Als het nodig is, kan de podotherapeut contact opnemen met uw/een fysiotherapeut om samen u te behandelen. Hieronder vindt u twee oefeningen die u thuis kunt doen, maar wij raden aan om onder begeleiding van een fysiotherapeut te trainen.

Stand Voet Normaal Valgisatie Varisatie Achillespeesklachten Achillespeesblessure Podotherapie Reggestreek Rijssen

Maak een afspraak met een van onze specialisten!