Wat is een podotherapeut

De podotherapeut is dé specialist op het gebied van voeten en alle klachten die daaruit voort kunnen komen. Voeten staan aan de basis van het lichaam. Als de stand van de voet afwijkt, kan dit voor veel andere lichamelijke klachten zorgen. Wij vergelijken het lichaam weleens met een huis. Als de fundering van uw huis scheef is, verzakt uw huis en ontstaan er vervelende problemen zoals scheve vloeren, klemmende deuren en scheuren in de gevel. Dit is bij het menselijk lichaam niet anders. U zult er misschien niet gelijk aan denken, maar knie-, heup- en rugklachten kunnen dus ontstaan of blijven bestaan door een verkeerde stand van uw voeten.

Wij sporen met behulp van de nieuwste technieken zoals echografie, vaatdiagnostiek en drukmeetanalyse de oorzaak van uw pijnklachten opsporen. Vervolgens stellen wij, uiteraard altijd in overleg met u, een behandelplan op.

Wanneer uw tenen niet helemaal recht staan of tegen uw schoenen drukken, kan dit pijn doen. De podotherapeut kan een orthese maken om een scheve stand van uw tenen te verminderen of om erger te voorkomen. Ook werkt een orthese goed om drukplekken en wrijving op of tussen de tenen te voorkomen en verminderen.

Onze podotherapeuten kunnen een orthese maken bij bijvoorbeeld:

Siliconen Orthese Teenstukje

Met podotherapeutische zolen kunnen wij u helpen om van uw klachten af te komen. Dit kunnen voetklachten zijn, maar ook enkel-, knie-, heup- of rugklachten. Podotherapeutische zolen zijn inlegzolen die wij op maat voor u maken. Ze worden ook wel steunzolen genoemd, hoewel dat niet helemaal de juiste term is. Podotherapeutische zolen zijn, zoals het woord al een beetje verklapt, therapiezolen.

Podotherapie Reggestreek levert uitsluitend maatwerk. Elke zool is voor iedereen anders. Om voor u de juiste podotherapeutische zolen te kunnen maken, doen onze gespecialiseerde podotherapeuten altijd eerst een uitgebreid onderzoek.

Uw zolen worden dus speciaal voor u gemaakt. De podotherapeut zal goed met u afstemmen wanneer u de zolen wilt gebruiken. Wilt u bijvoorbeeld sporten op de zolen? Dan maakt de podotherapeut speciale sportzolen voor u. Sportzolen worden gemaakt van ander materiaal en hebben een betere demping en grip tijdens het sporten.

Podotherapeutische Zolen Podotherapie Reggestreek Rijssen

Gaat u uw zolen dragen in veiligheidsschoenen? Dan is het belangrijk bepaalde zaken te weten. De podotherapeut kan u alles vertellen over het dragen van podotherapeutische zolen in veiligheidsschoenen.

Onze specialisten kunnen een therapie met podotherapeutische inlegzolen toepassen bij bijvoorbeeld:

Wat zijn de kosten van podotherapeutische zolen?
De kosten voor een podotherapeutisch onderzoek en zolen worden vergoed via de aanvullende verzekering, zonder ten koste te gaan van het eigen risico.

Als je voor het eerst bij ons komt en zolen nodig hebt, bieden wij een behandeltraject aan.
Het behandeltraject voor het aanmeten van podotherapeutische zolen omvat:

 • uitgebreid vraaggesprek
 • uitgebreid lichamelijk onderzoek
 • analyse van de voetstand
 • loopanalyse met drukmeetsysteem
 • 2D/3D voetscan
 • evt. echografie of vaatonderzoek (+ € 20,00)
 • schoeninspectie en specifiek schoenadvies
 • specifieke adviezen
 • oefentherapie
 • evt. tijdelijke therapie
 • behandelplan wordt besproken
 • uitgebreide rapportage naar evt. verwijzer (huisarts/andere zorgverlener)
 • wanneer nodig overleg met andere medebehandelaar(s)
 • afspraak om de zolen op te halen en te passen
 • controle afspraak na 6 weken
 • uitgebreide controlerapportage naar evt. verwijzer (huisarts/andere zorgverlener)
 • 1 paar gefreesde 2D of 3D zolen (zolen voor veiligheidsschoenen: + €36,75)

De kosten van bovenstaand behandeltraject bedragen €292,50

Een nagelbeugel (orthonyxie) wordt gebruikt bij een ingegroeide teennagel. Ook kan een nagelbeugel ervoor zorgen dat kromme nagels weer recht worden. Een nagelbeugel werkt hetzelfde als een beugel voor de tanden. Een draadje van chirurgisch staal wordt op maat gebogen, op de nagel geplaatst en op spanning gezet. Door deze spanning zal de nagel weer de juiste vorm aannemen. Hierdoor zal de pijn snel minder worden en wordt de kans op ingroeien van de nagel aanzienlijk kleiner.

Nagelbeugel Ingegroeide Teennagel Podotherapie Reggestreek Rijssen

De podotherapeut kan huid- en nagelklachten zoals overmatig eeltlikdoorns en ingegroeide teennagels behandelen met een instrumentele behandeling. Hierbij kan direct de oorzaak van het probleem aangepakt worden. Als het nodig is kunnen er, uiteraard in overleg met u, op maat gemaakte podotherapeutische zolen of een teenorthese gemaakt worden. Zo zorgen we er samen voor dat uw klachten niet of minder snel terugkomen. Klachten door een ingegroeide nagel kunnen vaak met een nagelbeugel opgelost geworden. De podotherapeut geeft géén pedicurebehandelingen. Wij pakken het op waar alleen een pedicurebehandeling niet meer voldoende is om u van uw klachten af te helpen. Indien uw klacht opgelost is, kunt u terug naar de pedicure voor de reguliere voetverzorging.

Instrumentele Behandeling Podotherapie Reggestreek Rijssen

Wondbehandeling komen vaak voor bij drukproblemen bij mensen met diabetes of reuma. Door verkeerde schoenen en/of te veel druk onder de voet kan er een wond (ulcus) ontstaan.

Wondbehandeling door de podotherapeut bestaat uit het schoonmaken van de wond, verwijderen van eelt en het juist verbinden van de wond. Ook zal de podotherapeut de oorzaak van de wond aanpakken. Denk hierbij aan drukontlasting door (tijdelijk) viltpodotherapeutische zolen met drukverdeling of doorverwijzing naar een orthopedisch schoenmaker. Onze diabetespodotherapeut coördineert de complexe diabetische voetzorg binnen onze praktijk.

Ook zal de podotherapeut advies geven over hoe u de wond thuis moet behandelen en hoe u in de toekomst wonden kunt voorkomen.

Voetwonden bij diabetes Wonbehandeling Podotherapie Reggestreek Rijssen

De podotherapeut kan bij overbelaste spieren en pezen in de voet, enkel, knie of benen kiezen voor een behandeling met tape. Soms is alleen tapen voldoende en soms kan taping een ideale extra ondersteuning zijn bij een andere therapie zoals podotherapeutische zolen. De podotherapeut gebruikt twee soorten tape:

 • Sporttape wordt vaak gebruikt als we zo min mogelijk beweging willen in de banden of gewrichten (immobiliseren).
 • Medical tape werkt meer stimulerend voor de spieren of pezen en minder immobiliserend dan sporttape.
Medical Taping Voet Podotherapie Reggestreek Rijssen

Vaak valt of staat een podotherapeutische behandeling met de schoenen die u draagt. Veel voetklachten ontstaan door het dragen van verkeerde schoenen. De podotherapeut zal u een individueel schoenadvies geven, eventueel in combinatie met een aanvullende therapie zoals een teenorthese of podotherapeutische zolen.

Ook kan de podotherapeut u oefeningen meegeven voor sneller herstel van uw klachten. Denk hierbij aan rekoefeningen voor bepaalde spieren of pezen. Of oefeningen om uw stabiliteit en evenwicht te trainen. We werken hiervoor nauw samen met fysiotherapeuten en oefentherapeuten. Als het nodig is zullen we contact opnemen met uw/een fysiotherapeut of oefentherapeut om u samen te behandelen voor optimaal resultaat.

Schoenadvies De beste Schoen voor jou

Behandelmogelijkheden

Podotherapie Reggestreek biedt een breed scala aan behandelmogelijkheden. Hiermee kunnen wij allerlei soorten klachten behandelen.

Komt u voor het eerst bij ons? De podotherapeut zal dan beginnen met een gesprek, zodat duidelijk wordt welke klachten u heeft. Hierna zal de podotherapeut uitgebreid onderzoek doen naar de oorzaak van uw klachten.

drukmeetplaat-podotherapie-reggestreek-rijssen

Het onderzoek

Podotherapie Reggestreek werkt met de nieuwste technologie. Wij hebben als enige podotherapeut in de omgeving de beschikking over een eigen echografieapparaat. Ook kunnen wij bij (vermoedelijk) vaatlijden direct zelf een enkel-arm-index of teendrukmeting doen. Daarnaast maken wij gebruik van het nieuwste computergestuurde drukmeetsysteem om de druk onder uw voeten te meten. De drukmeetplaat maakt een nauwkeurige meting van de drukverdeling onder uw voeten tijdens het staan en lopen. Zo zien we precies hoe uw voeten afwikkelen en waar de piekdruk ligt.

Met al die gegevens adviseren wij u hoe we kunnen helpen om van uw klachten af te komen. Het advies is per persoon verschillend. Soms kunnen wij u helpen door een orthese of podotherapeutische zolen voor u te maken. Andere keren door te tapen of vilttherapie toe te passen. Of geven wij u een persoonlijk schoenadvies. Maar soms doen we ook ‘niets’. Als wij geen bijzonderheden vinden, hoort u dat eerlijk van ons en verwijzen wij u door naar de juiste zorgverlener die u verder kan helpen.

Gratis voetencheck

Wilt u meer informatie over podotherapie? Heeft u klachten, maar twijfelt u of de podotherapeut u kan helpen? Of weet u niet zo goed bij welke therapeut u moet beginnen met uw klachten? Dan kunt u bij Podotherapie Reggestreek ook terecht voor gratis advies!

Tijdens een gratis voetencheck bekijken we kort uw voeten en vertellen u meer over uw klachten en eventuele behandelmethoden.
Ook is er elke maand een gratis (kinder)spreekuur samen met de (kinder)fysiotherapeut en kunt u terecht op ons gratis sportspreekuur met de sportfysiotherapeut.

Verschil podotherapeut/podoloog

Podotherapeut en podoloog worden in de volksmond vaak met elkaar verward. Beide beroepen houden zich bezig met klachten aan de voeten/benen. Maar er is wel degelijk een groot verschil tussen podotherapie en podologie.

Podotherapeut
Podotherapie is een wettelijk erkend beroep volgens de Wet BIG, artikel 34 (Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport). Dit betekent dat de titel podotherapeut beschermd is en niet zomaar door iedereen gevoerd mag worden.

Een podotherapeut heeft gegarandeerd de 4-jarige voltijd hbo-opleiding Podotherapie met goed gevolg afgerond. Na het behalen van zijn hbo-bachelor degree is de podotherapeut officieel paramedicus.

Een podotherapeut is ingeschreven bij de Nederlandse Vereniging van Podotherapeuten en geregistreerd in het onafhankelijke Kwaliteitsregister Paramedici.

Podoloog
De titel ‘podoloog’ is een onbeschermde titel en mag door iedereen gevoerd worden. Podologen vallen onder het Ministerie van Economische zaken omdat podologie, in tegenstelling tot podotherapie, onder de commerciële beroepen valt.

Het opleidingsniveau van een podoloog varieert enorm, van een gedegen opleiding tot een korte cursus.

Ook beroepen als podoposturaaltherapeut, podokinesioloog en podo-orthesioloog zijn geen beschermde titels. Iedereen mag zich zo noemen, er is geen opleiding verplicht.

Maak een afspraak met een van onze specialisten!