Hallux abducto valgus
Scheve grote teen / hallux valgus

Hallux is de Latijnse naam voor grote teen en abducto valgus betekent naar buiten wijzen. Bij een hallux abducto valgus wijst de grote teen naar buiten en het eerste middenvoetsbeentje naar binnen. Bij een scheve grote teen ontstaat vaak een knobbel. Hallux valgus komt meer voor bij vrouwen. De grote teen is belangrijk voor stabiliteit bij het lopen. Daarom kan een hallux valgus klachten veroorzaken bij het afwikkelen van de voet.

Hallux Abducto Valgus Slijmbeurs Grote Teen Podotherapie Reggestreek Rijssen

Ontstaan

Hallux abducto valgus kan erfelijk zijn. De knobbel zelf is niet erfelijk, het komt door het voettype dat u mogelijk geërfd heeft. Bij overpronatie van de voet (het naar binnen kantelen van de voet en enkel) ontstaat extra druk op het grote teengewricht. Hierdoor wordt het eerste middenvoetsbeentje naar binnen gedrukt. Ook is slecht passend schoeisel vaak een oorzaak. Daarom komt hallux valgus waarschijnlijk vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

Gewrichtsknobbels kunnen ook ontstaan na een ongeluk, bij reuma of bij bepaalde spierziekten. Sommige activiteiten, zoals ballet, geven een extra druk op het gewricht en kunnen ook een oorzaak zijn.

Symptomen

Door hallux valgus kan een verkeerde afwikkeling ontstaan. Hierdoor kunt u pijn krijgen aan de (voor)voet wanneer de andere teengewrichtjes overbelast raken. Ook kunnen de andere tenen krom gaan staan. Als uw schoen drukt op het grote teengewricht, kan deze geïrriteerd raken. Soms ontstaat er een knobbel door extra botaangroei (A). Deze knobbel kan pijnlijk en rood zijn. Tussen de huid en het gewricht zit een slijmbeurs. Het gewricht wil zichzelf beschermen tegen druk van de schoen door de slijmbeurs te vullen met vocht. Deze slijmbeurs kan dan ontstoken raken. Er is dan sprake van een slijmbeursontsteking (B). Tevens kunnen eeltplekken of likdoorns op de knokkel, onder de voorvoet of tussen de tenen ontstaan.

Podotherapie

Standsafwijkingen in de (voor)voet en de schoenen die u draagt spelen een belangrijke rol. De podotherapeut kan podotherapeutische zolen voor u maken om de afwijkende voetstand te corrigeren en het grote teengewricht te ontlasten.

Bij een slijmbeursontsteking kan er tijdelijk vilttherapie toegepast worden. Zo wordt de slijmbeurs drukvrij gelegd en kan de slijmbeurs slinken.
De grote teen zal door deze behandelingen niet recht gaan groeien. De knobbel kan alleen operatief verwijderd worden. Onze therapieën en adviezen kunnen ervoor zorgen dat de pijn vermindert en dat verdere scheefstand geremd wordt.

Stand van de voet pronatie normaal Podotherapie Reggestreek Rijssen

De podotherapeut kan u een persoonlijk schoenadvies geven, zoals:

  • Draagt geen te smalle schoenen. De tenen worden dan te veel bij elkaar gedrukt.
  • Let op dat er geen stiksels of naden en versieringen op en in de schoen lopen ter hoogte van de tenen of knobbels.
Schoenadvies Hallux Abducto Valgus Podotherapie Reggestreek Rijssen

Maak een afspraak met een van onze specialisten!