Artrose rug
Spondylartrose

Bij artrose gaat de kwaliteit van het kraakbeen in een gewricht achteruit. Het kraakbeen wordt zachter, dunner en brokkelig. Dit zorgt voor vervorming van het bot direct onder het kraakbeen. Artrose is een vorm van reuma en kan in alle gewrichten voorkomen. In bepaalde gewrichten komt artrose vaker voor, zoals in de nek, de onderrug, de heupen, de knieën en de grote teen. Artrose komt veel voor, ongeveer 1 miljoen mensen in Nederland hebben artrose in één of meerdere gewrichten.

Artrose is een chronische ziekte die steeds ernstiger kan worden en op den duur steeds meer klachten kan geven. Klachten door artrose zullen daarom vaak in zekere mate aanwezig blijven, want artrose is (nog) niet te genezen. Artrose kan op alle leeftijden voorkomen.

Artrose Rug Spondylartrose Podotherapie Reggestreek Rijssen

Ontstaan

Mogelijke oorzaken van artrose in de rug zijn:

  • langdurig lichamelijk zwaar werk
  • erfelijke aanleg
  • geslacht, artrose komt twee tot drie keer meer voor bij vrouwen dan bij mannen
  • breuken en beschadigingen
  • sporten die de gewrichten sterk belasten
  • reuma
  • standsverschillen: bijvoorbeeld X-benen of O-benen
  • beenlengteverschil

Symptomen

Bij artrose in de rug is het kraakbeen tussen de wervels in de rug dunner geworden. Hierdoor kunnen de ruggenwervels niet meer soepel over elkaar bewegen. Er is sprake van pijn in de rug die kan uitstralen naar de billen of benen. De rug wordt stijf en bewegen gaat steeds minder makkelijk.

Vooral bij het opstaan uit bed ’s ochtend voelt de rug stijf aan en zijn er pijnklachten. Vaak ontstaan pas op oudere leeftijd klachten, maar de kwaliteit van de wervels is al jaren aan het verslechteren. Bij meer beweging verminderen de pijnklachten vaak.

Podotherapie

Als uw voeten te veel naar binnen of naar buiten zakken kan dit effect hebben op uw klachten. Als uw voet tijdens het lopen te veel naar binnen knikt (overproneert) of juist te veel naar buiten zakt (supineert), dan heeft dit ook effect op de rug. Het bovenbeen en de heup zullen dan ook meer naar binnen of juist naar buiten draaien wat van invloed is op de rug. De podotherapeut kan dan podotherapeutische zolen aanmeten. Hiermee kan de stand van uw voeten veranderd worden. Zo kan de beweging en stand van de heup en rug beïnvloed worden en kunnen klachten die horen bij heupartrose en rugartrose verminderen.

Het is verstandig om stevige schoenen te dragen. De podotherapeut zal u schoenadvies op maat geven. Als u een beenlengteverschil heeft (bijvoorbeeld doordat u aan een kant al een nieuwe heup heeft), dan kan er een hakverhoging in of onder de schoen geplaatst worden. Zo zorgen wij ervoor dat uw benen gelijk belast worden en u weer recht staat. Als het nodig is, zal de podotherapeut contact opnemen met uw/een fysiotherapeut of oefentherapeut om samen u te behandelen. Het is belangrijk om te blijven bewegen. Hieronder vindt u twee oefeningen die u thuis kunt doen, maar wij raden aan altijd onder begeleiding te trainen.

Stand Voet Normaal Valgisatie Varisatie Podotherapie Reggestreek Rijssen

Maak een afspraak met een van onze specialisten!