Pijn binnenste knieband
Ligamentum collaterale mediale

De binnenste knieband (ligamentum collaterale mediale) wordt ook wel de mediale band genoemd. De binnenste knieband zit aan de binnenzijde van de knie. De band zit vast aan de zijkant van het bovenbeen (femur) en de zijkant van het scheenbeen (tibia). De binnenste knieband is belangrijk voor stabiliteit in het kniegewricht. De knieband kan door verkeerd bewegen van de knie geïrriteerd raken.

Ook kan door een verkeerde stand van de voeten de mediale band geïrriteerd raken en pijnlijk worden. Als er door een verdraaiing of ongeluk te veel rek op de knieband komt, kan de band inscheuren of helemaal afscheuren. De binnenste knieband kan ook worden verrekt.

Binnenste Knieband Mediale knieband Podotherapie Reggestreek Rijssen

Ontstaan

De binnenste knieband kan overbelast raken als uw voeten in een verkeerde stand staan. Of als de knie niet goed beweegt. Als uw voet(en) te veel naar binnen zakken (overproneren), dan zakt ook de knie ook te veel naar binnen. Hierdoor kunnen er X-benen ontstaan. Door X-benen kan de binnenste knieband geïrriteerd en overbelast raken. U kunt dan pijnklachten krijgen aan de binnenkant van de knie.

Symptomen

Bij pijn aan de binnenste knieband voelt u vaak een stekende pijn aan de binnenkant van de knie. Meestal wordt de pijn erger als u het been meer belast. Bijvoorbeeld tijdens of na het sporten of wanneer u langere stukken gaat wandelen. ’s Nachts kan de binnenkant van de knie pijn doen als u uw knieën op elkaar legt.

Podotherapie

Onze podotherapeuten kunnen een echo van uw binnenste knieband maken. Op de echo is de irritatie vaak goed te zien. Als uw voeten te veel naar binnen zakken, of als de knie niet goed beweegt, dan kan de podotherapeut podotherapeutische zolen aanmeten. Hiermee kan de stand van uw voeten veranderd worden. Zo kunnen ook de stand en beweging van de knie beïnvloed worden. Hierdoor ontstaat er minder trekkracht op de binnenste band en kan de irritatie verminderen. Het is verstandig om uw knie minder te belasten zolang uw nog pijn heeft. Sport wat minder (lang) en loop geen lange afstanden. Het beste kunt u een stevige schoen dragen zolang de knie nog aan het herstellen is. De podotherapeut zal u een persoonlijk schoenadvies gegeven.

Als het nodig is, zal de podotherapeut contact opnemen met uw/een fysiotherapeut om samen u te behandelen voor een optimaal herstel. Hieronder vindt u twee oefeningen die u thuis kunt doen om uw knie te trainen, maar wij raden aan om onder begeleiding te trainen.

Platvoet Overpronatie Voet Podotherapie Reggestreek Rijssen

Maak een afspraak met een van onze specialisten!