Ingegroeide teennagel: hoe komt u eraan en hoe komt u er weer af?

Duizenden mensen krijgen jaarlijks te maken met een ingegroeide teennagel. Wat veel mensen niet weten is, dat de podotherapeut ook ingegroeide teennagels behandeld.  Waar de pedicure dit niet meer kan of mag behandelen (bijv. bij diabetespatiënten of bij forse ontstekingen met pus en wild vlees) kan de podotherapeut vaak uitkomst bieden zonder dat de halve nagel verwijderd hoeft te worden zoals nu vaak chirurgisch gebeurt (zogenoemde wigexcisie). Maar wat is een ingegroeide nagel nu precies, hoe ontstaat het en voorkomt u het)?

Kwetsbaar
Teennagels zijn erg kwetsbaar. Bij een ingegroeide nagel drukt een scherpe nagelpunt in de huid. Doordat de nagel erg hard is, kan de nagelwal fors geïrriteerd of ontstoken raken. Soms prikt de nagelpunt in de huid en is er sprake van een ingegroeide nagelpunt. De meest voorkomende oorzaak van een ingroeide teennagel is het verkeerd afknippen en/of scheuren van de nagels. Nagels dienen recht afgeknipt te worden. Wanneer de nagels rond geknipt worden en u knipt de hoekjes weg, zal de huid weer rondom de nagel aansluiten. Wanneer de nagel dan weer verder groeit, ontstaat er een probleem op de plek waar de hoekjes weggeknipt zijn waardoor de nagelpunt in de huid dringt en een ontsteking kan veroorzaken. Ook kan een afwijkende vorm van de nagel een oorzaak zijn, bijvoorbeeld een nagel die krom groeit.

Teennagel niet rond knippen Podotherapie Reggestreek Rijssen

 

 

 


Knip de teennagels altijd recht af, eventueel in een U-vorm (hol), maar nooit rond!
Dit voorkomt het ingroeien van de nagels.

Pijn
Bij een ingegroeide teennagel kan een rode, pijnlijke zwelling aan de rand van de nagel ontstaan, soms met pusvorming. Ook kan een stekende, kloppende pijn zich voordoen. Vaak kan de nagel geen druk verdragen, waarbij zelfs een laken op de nagel/ teen al teveel is. Wanneer er sprake is van een nagelpunt welke in de huid zit, wordt deze door de podotherapeut verwijderd. De eventuele ontsteking zal vaak verdwijnen als de oorzaak (nagelpunt) wordt weggenomen. Ook kan er een soort gaasje geplaatst worden tussen de huid en de nagel om de huid te beschermen tegen de druk van de nagel (tamponeren). 

Bij een te bolle (hyperconvexe) nagel kan een nagelbeugel (orthonyxie) een oplossing zijn. Hierbij wordt een beugeltje op de nagel geplaatst om de druk van de nagel uit de nagelwal weg te halen. In sommige gevallen kan hier de vorm van de nagel mee gecorrigeerd worden.

    Nagelbeugel Podotherapie Reggestreek RijssenNagelbeugel Ingegroeide Teennagel Podotherapie Reggestreek Rijssen      

 Door het plaatsen van een nagelbeugel kan de vorm van de nagel gecorrigeerd worden.


Advies
Neem bij een ingegroeide nagel géén voetenbadjes met soda/Biotex etc.De huid wordt hierdoor te week, waardoor een eventuele nagelpunt juist makkelijker de huid binnen kan dringen. Ook wordt de nagel week, waardoor deze makkelijker kan afbrokkelen of scheuren. Verder wordt de huid extra kwetsbaar voor wondjes of infecties. Wanneer er reeds sprake is van een wondje, wordt de genezing ook belemmerd door het week worden van de huid rondom de wond. Indien er sprake is van een ontsteking is het wel goed de nagel/wond schoon te spoelen tijdens het douchen.

Wanneer u een ingegroeide nagel heeft, maak dan zo snel mogelijk een afspraak bij de podotherapeut, des te eerder bent u weer pijnvrij.

Recent Posts
Slippers – okay of geen goed idee Podotherapie Reggestreek RijssenDE PODOTHERAPEUT ONBEKEND MAAKT ONBEMIND Podotherapie Reggestreek Rijssen